En kväll bland ruiner

Vi packade bilen full med verktyg, instrument, kameror och allehanda pryttlar. Redo till tänderna för att besöka Rämmens Kursgård, ca 4 mil norr om Filipstad. Den här platsen har ännu inte blivit utredd för andeaktivitet utan vi är första team som har fått denna unika möjlighet. En fredag vid 11 tiden åkte vi hemifrån och styrde mot de Värmländska skogarna. Vi skulle där träffa vår nya samarbets partner när det gäller andeutredningar. Serafia Andersson, medium, häxa som varit med i säsong 3 av Spökjakt med Jocke och Jonna Lundell. Vi träffades i Filipstad för en gemensam middag för att sedan åka vidare mot Rämmens kursgård 4 mil från Filipstad. Rämmen är ett gammalt arbetar samhälle som i sina glansfyllda dagar hade ett sågverk och en lådfabrik. Arbetar bostäderna från 1800-talet med omgivning ska vi nu under en natt utreda.

ST: Olofs kyrkoruin

En kväll bestämde vi oss för att besöka ST: Olofs kyrkoruin som ligger i Sigtuna. Kyrkan byggdes omkring 1100-talet. Genom utgrävningar av kyrkan har man funnit att den kyrka vi ser idag vilar på en äldre byggnad, kanske är det den äldsta stenkyrkan i Sverige byggd på 900-talet som ligger begravd under ST:olof.

Man kan hitta en brunn söder om kyrkan, den är möjligen en gammal offerkälla. En offerkällas vatten ansågs ha läkekraft och man drack det eller använde det för att bota sjuka människor.

Äntligen var vi framme och skulle gå in!

Till vår stora förvåning så var kyrkan låst med kätting runt en gallergrind och vi kunde inte gå in!!

Men det finns ju inte bara en kyrkoruin i Sigtuna utan vi tog oss då till nästa istället.

ST: Pers kyrkoruin

Byggd omkring 1120-talet. Bygget på kyrkan pågick under lång tid, men blev ändå aldrig slutförd.

Även denna kyrka var igenbommad och vi kom inte in.

Vi gick runt ruinen och njöt av den fantastiska atmosfären man kunde känna runt den tilltänkta kyrkan.

Även om vårt besök inte blev som planerat så blev kvällen magisk.

Nina och Marianne

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *