Glade kvarn ruin!

Vi packade bilen full med verktyg, instrument, kameror och allehanda pryttlar. Redo till tänderna för att besöka Rämmens Kursgård, ca 4 mil norr om Filipstad. Den här platsen har ännu inte blivit utredd för andeaktivitet utan vi är första team som har fått denna unika möjlighet. En fredag vid 11 tiden åkte vi hemifrån och styrde mot de Värmländska skogarna. Vi skulle där träffa vår nya samarbets partner när det gäller andeutredningar. Serafia Andersson, medium, häxa som varit med i säsong 3 av Spökjakt med Jocke och Jonna Lundell. Vi träffades i Filipstad för en gemensam middag för att sedan åka vidare mot Rämmens kursgård 4 mil från Filipstad. Rämmen är ett gammalt arbetar samhälle som i sina glansfyllda dagar hade ett sågverk och en lådfabrik. Arbetar bostäderna från 1800-talet med omgivning ska vi nu under en natt utreda.

Gladö kvarn

En sen vinter kväll besöker vi en vattenkvarn som heter Gladö kvarn som nämns redan på 1331-talet.

Kvarnens rester och ruin ligger i Huddinge kommun.

Då det var bra vattenkraft från Kvarnsjön som ligger i närheten av Gladö kvarn så anlades man på 1500-talet en vatten driven såg här.

På  1600-talet blev kvarnen en så kallad tullkvarn och på 1850-talet blev det en mjölkvarn.

En sen vinter kväll får vi för oss att besöka detta fantastiska ställe. Vi vet att det sista mjölnarparet som bodde i Kvarnstugan som låg intill kvarnen hette Gustav och Anette, kanske skulle vi få träffa på deras själar i skogen.

Vi letar oss fram i mörkret efter vattenkvarnen och vi lyckas tillslut hitta en skylt format som en pil som pekade upp mot en sluttning.

Vi kunde tyda av texten på skylten att det var en “ruin stig” så naturligtvis följer vi skyltens riktning och börjar gå uppför!

Snön och mörkret gör det svårt att ta sig fram i terrängen. Men med bra ficklampa kunde vi lysa upp stigen framför oss. Det knarrar i snön och ljudet från vajande grenar gör att vår promenad på stigen kändes olustig emellanåt. Olika skuggor formaterar sig till fantasi figurer som gör att man tittar en extra gång.

Men tillslut får vi syn på någonting i skogen!

Vi har hört den porlande bäcken förfölja oss under hela vår tid på stigen, men nu stod vi äntligen framför bäcken och här stod nu även ruinen som vi letat efter framför oss.

Marianne lyser upp den troll liknande skogen för att kunna urskilja den fantastiska ruinen framför oss.

 

Äntligen var vi framme och kunde njuta av det vi hade framför oss, ruinen efter vattenkvarnen på Gladö!

Vi försökte kontakta paret Gustav och Anette men det enda vi fick fram var ljud från bäcken och skogens skådespeleri.

Grunden från kvarnstugan där paret skulle bott brann ner på 1900-talet och det var svårt att hitta grunden med den nu snö täckta mattan. Men vi återkommer till våren och hoppas på få se även grunden.

Tack för att ni läst, nästa gång besöker vi en annan ruin med en annan historia!

Nina och Marianne

RoxSans Experience

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *