Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Aprilskämt

Blev du lurad ?

I fredags var det den 1 april ! Jag är väldigt lättlurad så jag måste verkligen tänka mig för när den här dagen kommer. Och jag litar inte på en enda person som säger nått till mig. Och jag får läsa saker i tidningar och på nätet flera gånger för att inte bli lurad.

“Narra april” är ett äldre ord för aprilskämt som tillämpas över stora delar av världen den 1 april. Och denna dag innebär att man försöker lura varandra på olika harmlösa sätt. I flera länder finns det också ramsor och uttryck som uttalas när man avslöjar att personen blivit lurad.

I Storbritannien, Irland, Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland kallas dagen för All Fools’ Day eller April Fools’ Day. I Frankrike kallas den som blir utsatt för aprilskämt för un poisson d’avril (aprilfisk), och i Skottland för en gowk (gök/dummerjöns). I Indien är det tradition att luras under Holi-festen den 31 mars medan det i Spanien och Latinamerika är tradition att istället luras den 28 december på värnlösa barns dag.

Aprilskämtens ursprung är oklart, men de tidigaste beläggen för traditionen härstammar från 1500-talet. Redan i mitten av 1600-talet förekom det att tidningar publicerade aprilskämt, exempelvis i England, något som fortsatt har varit populärt inom olika massmedia, till dags dato.

Lämna ett svar

Till startsidan